Evitarea dublei impuneri privind impozitarea persoanelor fizice nerezidente care realizeaza venituri din activitati dependente

Persoanele fizice nerezidente care realizeaza venituri din activitati dependente sunt impozitate in conformitate cu art. 88 din codul fiscal. Astfel se impoziteaza fiecare sursa de venit separat. Se calculeaza impozitul lunar care este si impozit final.

De asemenea persoanele fizice nerezidente pot avea scutire de la plata impozitului pe venit daca intre statul roman si tara unde acesta are rezidenta exista conventie de evitare a dublei impuneri.

Daca Romania si statul de rezidenta a persoanei nu are conventie de evitare a dublei impuneri atunci, impozitarea venitului se va face din prima zi de desfasurare a activitatii. De asemenea impozitarea incepe din prima zi a desfasurarii activitatii si pentru persoanele care sunt rezidente in state cu care Romania are conventie de evitare a dublei impuneri dar aceste personae fizice nu fac dovada de rezidenta.

Evitarea dublei impuneri se aplica doar in cazurile in care:

• veniturile realizate din activitati dependente sunt realizate pe o perioada de timp sau mai multe perioade de timp care depasesc in total 183 de zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic in cauza;

• veniturile realizate din activitati dependente sunt realizate in perioada si conditiile mentionate in conventia de evitare a dublei impuneri.

• daca perioada de timp este mai mica de 183 zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic in cazul in care salariul este platit de un angajtor rezident sau in numele acestuia;

• daca perioada de timp este mai mica de 183 zile in orice perioada de 12 luni consecutive care se incheie in anul calendaristic in in cazul in care salariul este suportat de un sediu permanent pe care angajatorul nerezident in are in Romania

Cele 183 de zile sunt calculate pe baza zilelor de prezenta. Zilele de prezenta sunt calculate pe baza documentatiei de transport, pasaport si alte documenete care atesta intrarea in Romania. Cele 183 de zile cuprind si ziua de sosire si plecare din tara dar si toate zilele petrecute in Romania, inclusiv si fractiunile de zi care sunt considerate zile intregi.

In termen de 15 zile de la data inceperii activitatii contribuabilul este obligat sa se prezinte la sediul organului fiscal in a carui raza teritoriala se realizeaza venitul pentru stabilirea regimului fiscal.

Autoarea articolului este Luana Agapie.

Click aici pentru profilul de linkedin.

Articole similare

Comentariul tau aici